Usain Bolts olympiske farvel den perfekte avslutningen for sprinting er størst

Før i kveld hadde Bolt allerede mer solo sprint olympiske gull enn noen annen mann, fem til Carl Lewis tre. Nå har han dobbelt så mange som den neste fyren. Det er bedre å brenne ut enn å falle bort, og her slår Bolt bare på thrusters og forbruker resten av det endelige feltet i midtveispunktet og slår på linjen helt ut av seg selv, en mann som noen gang kjører et helt annet løp . Facebook Twitter Pinterest Usain Bolt gjør historien og fullfører OL tredoble treble

På slutten gjorde Bolt noe litt annerledes, og ødela den vanlige herdingen til hjørnene. Her stoppet han og falt til knærne, armene spredte seg i en slags bønn, en mann som forseglet i øyeblikket for siste gang.Dette var et farvel med en mer mørk skygge enn vanlig, en valedictory spasertur med en Elvis-nivå som snakket hysteri da han stoppet ved linjen og utførte den fryktede verdensmime for siste gang.

Som så mye på disse spillene var dette en merkelig rushed, merkelig mykpedalert individuell olympisk finale for en så kolossalt sterk figur i sportens moderne historie. Disse spillene har støttet seg på Bolt, sporfeltens ensomme medlem av den direkte sportslige overklassen, og en veldig åpenbar enmans livbåt i vanskelige tider for dette blåse og oppblåste sirkus. Men med syv minutter å gå før utseendet til denne førsteklasses næringseiendom i sitt siste løp, var stadion midt i et skudd satt medalje.Tjue minutter tidligere tok kvinnens 400m hekkelsfinale, en stor begivenhet i seg selv, sted – en jumble av klangende interesser i slutten av den kvistende kvelden.

Endelig til store, skarpe, forsinkede brøler 200m mennene dukket opp, travet rundt sporet til åpningsbukken. Bolt gjorde det han gjør, arbeider lungt med publikum, hammy kult. Han løftet en hånd mot en knute av jamaicere, de blinkende telefonene spore hans fremgang.

Da kameraet lingte Bolt poserte og swaggered litt, for form skyld. Han så også nervøs ut, som alltid er spennende. Bolt sier at dette er den eneste hendelsen som gjør ham oppriktig engstelig. Kanskje dette har å gjøre med hans tidlige år, da 200m var hans standardløp, en avstand som så åpenbart passer til hans store sovende kraft. Starten er minimert.Den rytmen av de siste tjue meter av hundre utviklet seg til sin fulle forlengelse. For alle de 100m overordnede hendelsesglamourene, er 200 Boltets ekte hjem.

Dette er utbredt av den hysteriske rikten til Bolts liste over ganger. Han har fortsatt tretten av de topp tjue 200 meter noensinne kjører, fantastisk dominasjon av en av de to idrettsgigantene. For å sette dette inn i konteksten tok Andre de Grasse en olympisk sølvmedalje her med den 325. raskeste 200m-tiden noensinne. Litt rart, det er nå og da tid og tilbøyelighet til litt latter og en vits i de siste få meter. Team GBs Jade Jones viser modenhet i gylden Rio Taekwondo viser | Robert Kitson Les mer

Bolt hadde sagt at han trengte å kjøre “det perfekte løp” for å ta opp sin rekord her. Han er 30 neste uke. Selv det ville nok ikke vært nok.Likevel reeled han i feltet med den vanlige lettheten, rullet seg opp til full høyde og drev bort i rette. Boltens supermakt er hans grunnleggende forvirring av stordriftsskalaen. Tallsprintere har dukket opp før. Men ingen har klart å få det til å fungere. Ingen andre kan kjøre seg som Bolt, eller forstyrre seg til en god nok start.

Det er en sentral forvirring av kapasitet og størrelse her, en høy mann som kjører som en kort mann. Bolt har superhastige muskler, men han har dem med en lengre skritt. Yohann Blake pleide å undre seg til tider om det var fysisk mulig for ham å slå sin treningspartner.

Det er av banen så mye som noe annet, sporten vil føle tomrummet. Når han er borte, blir det ingen erstatning, bare en konkurrerende liste over mennesker i normal skala.Bolt persona fremfor alt vil bli savnet; kommersiell catnip, men også en spennende ting i seg selv. Det er utvilsomt en ekte Bolt der inne et sted, en privat del av seg selv som har forblitt diskret gjennom Bolt Supremacy, akkurat som det er noe smart misdirection i partiets guttpersona, den svenske kvinners håndboldhold, de mye trumpet kyllingnuggene . Den uformelle airs er en skremmende handling, en racing taktikk. Lekken med De Grasse i semifinalen var en del av dette, en invitasjon til å blinke først. Facebook Twitter Pinterest Usain Bolt, noensinne mengden pleaser, tar selfies med sine fans. Foto: Tom Jenkins for Guardian

En annen merkelig ting: Andre sprintere som Bolt. Ingen forstyrrer ham, eller viser irritasjon på hans teater. Det er ikke vanskelig å se hvorfor.For en start gjør Bolt dem penger. Tyson Gay har sagt at egne inntekter økte jevnt så snart Bolt begynte å slå ham, så dypt var Boltens effekt på hele sporten. Verdien har blitt delt, om ikke medaljer.

Bortsett fra dette har Boltens alder vært en triumf for Jamaica, en spor-og-obsesset nasjon på tre millioner som har slått ut sprintere siden dagene av Arthur Wint, 400m mester i OL i 1948. Bolt herdet først sin konkurransedyktige vilje i løpet av 30.000 på jamaicanske guttermesterskap. Her løp han sist som en olympisk sprintfinalist, selv om et annet verdensmesterskap vil følge. Noen har til og med foreslo at pensjonering raskt vil falle, at verdien hans er rett og slett for stor, hans racing vil være for sterk til å gå selv på høyt. Det gjenstår å bli sett.Men i Rio føltes det som det største av solo farvel for de største og mest kjærlige overbevisende av idrettsutøvere. RioRun

Rate this post